2014/11/29

tonttuarmeija ja tiukkaa asiaa tiheydestäOlen kertonutkin, että ennen joulua minulle iskee vastustamaton tarve kutoa tonttulapaset tai parit tällä Spilly Janen ohjeella. Muutamat on tullut jo pyöräytettyä, mutta sitten työkaverini kysyi, voisiko niitä tehdä eri kokoisina. Ihan mielenkiinnosta lähdin kokeilemaan. Mallikerta on niin iso, että jos siihen ei tehdä radikaaleja muutoksia, ei kovin helpolla pasta kokoa muuttamaan. Päätinkin siis kokeilla, miten puikkokoko eli tiheyden muutokset vaikuttaisivat kokoon. Kierroksella silmukkoja on 64 ja lankana Novita Nalle tai vastaava.


Normaalistihan käsialani on napakkaa ja neulon Nallesta ja Woolista lapasia ja sukkia 2,5mm puikoilla, joilla nuo pienimmät on tehty. Keskimmäisissä on puikkokokona 3, jota Novita suosittelee esim. sukkiin ja isoimmissa 3,5 mm, joka on langan suosituspuikkokoko. Yllä olevasta kuvasta näkee siis millin merkityksen puikkokoossa. Päällekkäin 2,5mm ja 3,5 mm puikoilla tehdyt lapaset.Lopputuloksena normaalilla menetelmällä 2,5mm napakkaa kirjoneuletta on minun pieneen käteeni sopiva koko. 3mm on varmaankin se koko, joka on melko universaali "aikuisen" koko ja 3,5mm menee mielestäni jo melko isoon miehen käteen. Noin isoilla puikoilla en itse koskaan tekisi kirjoneuletta tuosta langasta ja huomasinkin jo hankaluuden saada siistin näköistä neulepintaa, vaikka se on suosituspuikkokoko. Suosittelen muutenkin valitsemaan kirjoneuleeseen ainakin yhtä kokoa pienemmät puikot siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi ja tama kokeilu vahvisti käsitykseni.

Loppu hyvin kaikki hyvin, kaikille kuvissa näkyville lapasille on jo omistaja löytynyt, joten isotkaan lapaset eivät jääneet kokeilun asteelle. Joulua kohden alkaakin lapasvarastoni taas olla tyhjillään, vaikka olen mielestäni ollut tosi ahkera.

Tonttuisin terveisin,

-Paula

16 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköiset lapaset. Tosi kaunis kuvio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tästä mallista hirveästi ja muutenkin Spilly Janen malleista.

   -Paula

   Poista
 2. Aivan ihania!

  Tulin kurkkaileen vähän käsitöitä, vaikka koruja teenkin:
  http://self--made.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Käypä joskus vilkaisemassa tuolla Spilly Janen sivuilla, mitä kaikkia ihanuuksia sieltä löytyy!

   -Paula

   Poista
 4. Ohhoh, tämä mullisti nyt mun käsityksen kirjoneuleista! Olen aina valinnut tiukan käsialani vuoksi suositusta suuremman puikkokoon, ettei kirjoneule kiristäisi. Mutta kun ei siitä tule siistiä, ei. Ehkä se vika olikin nyt tässä :O Herttaisia tonttuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tiukka käsiala ja minulle tämä on toiminut. Lisäksi neulon bambupuikoilla, millä saa mielestäni tasaisempaa jälkeä.

   -Paula

   Poista
 5. Ihania! Hyvä juttu että avautui tää puikkohommelikin nyt, tainnut itsekin neuloa liian isoilla puikoilla, kun jälki on hieman huonoa. Pitääkin ottaa neuvosta vaarin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistäpä testaten! Mulle tämä ainakin toimii. Kun pinta on napakkaa, jäävät langankuljetuksetkin paremmin piiloon.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.