2014/10/13

tuhma vai kiltti?Viimeinen merkki kajahtamisesta, tai kesän lopusta, ovat tonttulapaset. Olen tehnyt niitä aina muutamat vuosittain. Nyt tuli pakottava tarve neuloa tämän kauden ensimmäiset lokakuussa.

Malli on muokattu Spilly Janen Gnome Mittens -ohjeesta Novitan Nalle ja Wool -langoille. Oikeastihan nämä ovat siis puutarhatonttuja, mutta kyllä tuolla värityksellä minulle ja monelle muulle suomalaiselle ensimmäinen mielikuva on joulu.

Kirjoneuleiden tekeminen on kyllä jotain sellaista, mistä tykkään. Vinkkejä kirjoneuleen tekemiseenkin on kyselty ja olen luvannut tarttua aiheeseen. Vinkatkaa siis vaikka kommenttiboksiin, millaiset asiat kirjoneuleen tekemisessä askarruttavat, jos osaisin niissä neuvoa.

-Paula

18 kommenttia:

 1. Ihanat lapaset. Olen itsekin kirjoneuleita neulonut aika paljonkin, mutta vieläkään en ole keksinyt kuinka ne mukana kulkevat langat saisivat jäämään juuri täydellisiksi ettei kiristä tai ole liian löysiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että tärkeää on se, kuinka Langat saa aseteltua kulkemaan sormen päällä niin, että ne juoksevat hyvin, eivätkä ole siinä liian löysällä.

   -Paula

   Poista
 2. Ihanat tonttulapaset! :) Ja täällä ilmoittautuu toinen kajahtanut, joka on suunnitellut pipareiden leivontaa tälle viikolle! Kirjoneuleiden kimppuun vielä kunnolla uskaltamattomana toivoisin kuvallisia ohjeita siihen, miten lankoja kuljetetaan työn takana. Pari kertaa olen kokeillut kirjoneuletta suljettuna neuleena ja itsellä ne alkavat liian herkästi kiristämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voio, ja jos ei pipareita niin ainakin piparitaikinaa! Pitääpä laittaa mieleen tama lankojen kuljetus, jos osaisin siihen antaa apuja.

   -Paula

   Poista
 3. Enpä ole näin somia lapasia nähnytkään :) Kirjoneule ei minulta tunnu onnistuvan, joko teen liian kireää tai sitten ruman löysää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihana malli. Oma käsiala varmaan tasaantuu myös harjaantumalla.

   -Paula

   Poista
 4. Voi miten söpöt.
  Kirjoneuletta en osaa kuin jotenkin kahdella eri värillä. Langankuletus? Kireys ja miten se nyt meni että alta vai päältä mikäkin lanka jne.. Ihan perusasiat on hukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langankuljetus tuntuu askarruttavan monia, joten täytyy miettiä, osaisinko siihen neuvoa. Väridominanssi on myös näppärä asia pitää mielessä.

   -Paula

   Poista
 5. Hei, saisko niihin ohjetta? Vaikka facebook:iin? Tietysti paljon pyydetty, mutta olen neulova mummo, äiti, sisko ym. ja teen kymmeniä sukkia, lapasia joululahjaksi. Aika ihanat kelle vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maria, koska kyseessä ei ole oma ohjeeni, en voi sitä eteenpäin jakaa, mutta sen voi ostaa netin kautta:
   http://www.ravelry.com/patterns/library/gnome-mittens

   -Paula

   Poista
  2. Kiitos tiedosta :) Neulon paljon, piirsin lapasista ruutupaperille mallin, voisin ensin kokeilla sitä. Jos ei onnistu, ostan mallin.

   Poista
  3. Näinhän se menee, Maria :)

   -Paula

   Poista
 6. Kirjoneuleen sopiva kireys mietityttää täälläkin. Miten tarpeeksi löysästä neuleesta saisi niin siistiä, että seuraavan värin ensimmäinen silmukka ei jää "löysäksi" vaan jälki on tasaista, kuten nyt sulla tuossa. Useammalla värillä tekemisestä kiinnostaisi myös kuulla, mä olen tähän saakka tehnyt vain kahdella värillä, mutta ehkä lähinnä siksi, että vielä ei ole tullut vastaan sellaista "pakko neuloa nuo"-mallia jossa olisi monta väriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas väri tuo kieltämättä lisää lankasotkua. Langankuljetuksen paras vinkki on mielestäni se, että yrittää pitää työn takana Langat hyvin järjestyksessä ja vierekkäin etusormen päällä. Lisäksi vain sinnikästä harjoittelua, ehkä.

   -Paula

   Poista
 7. Kyllä mullekin noista ekana tulee mieleen joulutonttu vaikka puutarhatonttuja ovatkin. Hienot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tässä värissä. En tiedä, miten olisi vihreänuttuisena?

   -Paula

   Poista
 8. Nää puutarhatontut on niin söpöt! Haluaisin että ne tosiaankin tunnistaisi puutarhatontuiksi eikä joulutontuiksi. Puutarhatontut on jotenkin minun huumorintajuun uppoava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt kans, että jos muuttaisi väritystä reilusti niin voisi tulla mieleen kesä ja puutarhatontut.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.