2014/04/19

trullit


Tänään me trullittelemme ja sitä varten olemme jättäneet taaksemme Keski-Suomen maaston ja siiirtyneet Lakeudelle tasaiselle maalle. Lapset arvostavat tätä kulttuuriperintöään, sillä se tarkoittaa kaksinkertaista suklaamunasaalista: ensin kotona virvotaan ja sitten mummoloissa trullitellaan.


Vaikka trulliperinteeseen ei minun lapsuudessani vitsat kuuluneetkaan, on se myöhemmin tännekin lisätty ja pikkunoidat virpovat sujuvasti. En (tässä asiassa) jaksa olla vanha jäärä, joten lapset saavat ottaa vitsat mukaansa, vaikka vähän sisäisesti narisenkin perinteiden sekoittumisesta.


Ja illalla sitten valakioille meno, mikä tekee lapsiin aina suuren vaikutuksen. Ja toki kun Pohjanmaalla ollaan, on niitä paljon ja kylät kisailevat, keillä on tänä vuonnaisoin ja  komein kokko. Viime vuoden valkioilla oli kylmä ja lunta, minkä keskellä iso pääsiäiskokko lämmitti mukavasti. Nyt ollaankin jo paljon keväisemmissä tunnelmissa.
Mitä teidän lankalauantaihinne kuuluu? Ovatko trullit ja valakiat tuttuja, vai harrastatteko ihan muita juttuja?

-Paula

12 kommenttia:

 1. Tänään on se OIKEA trullittelupäivä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että virpojat ja trullit on kaksi eri asiaa :)

   -Paula

   Poista
 2. Täytyy tunnustaa, että ei ole tuttuja, taisin vasta tänä vuonna kuulla, että jossainpäin Suomea eicolekaan tuota virpomisperinnettä ennen pääsiäistä, vaan trullit kulkevat jonain toisena päivänä. Nuo juhannuskokot olen jotenkin ymmärtänyt, mutta en kyllä muista, että niitä olisi ollut Etelä-Savossa, mistä olen kotoisin. Minun kotona muutenkin paheksuttiin syvästi kaikkea tätä pakanallista perinnettä, meillä pääsiäistä vietettiin kristinuskon tärkeimpänä pyhänä, ja siihenhän eivät kuulut noidat ja kokot. On ollut jännä huomata, miten juuri tuo virpominen on noussut aivan valtavan suosituksi harrastukseksi viime vuosina, meilläkin käy kymmeniä lapsia aina virpomassa. Oma lapsenikin olisi pienempänä virponut mielellään, mutta ei voinut kun oli liian laiska hakemaan ja koristelemaan oksia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä taas tulen alueelta, jossa ei virvottu, eli siinä mielessä on nyt hassua nähdä perinteiden näin sekoittuvan. Samoin lapsena kiersimme hurjan pitkiä matkoja trullitellen karkkien perässä, kun taas omat lapset jakdavat kiertää vain tutuimmat: ja saavat ihan liian hyviä "palkkoja" eli suklaamunia ja katkkipötköjä, jostain jopa kolikkoja. Niin ne ajat varmaan muuttuvat.

   -Paula

   Poista
 3. Lähellä pohjanmaan porttia asuneena pääsiäiskokolla kyllä tuli lapsuudessa käytyä, mutta ei se perheemme vakioperinteisiin kyllä kuulunut. Onkohan täällä Jyväskylässä missään kokkoja? Ei ole tullut selviteltyä. Juhannuskokko taitaa kuitenkin täällä olla se juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläpohjalainen osakunta ainakin välillä yritti pitää yllä pääsiäiskokkoperinnettä, mutta me olemme melkeinpä aina olleet pääsiäisen Pohjanmaalla.kerran taisinme olla Jyväskylässä ja yritin opettaa naapureille, koska ja miten trullitellaan, mutta aika laihoin tuloksin.

   -Paula

   Poista
 4. Minunkin lapsuuteeni ovat kuuluneet kokot ja trullit, kirjoittelinkin aiheesta Sohvaneulomossa viimeksi. Minuakin kyllä aika lailla ottaa päähän tämä sekasotku: virpojat pukeutuvat noidiksi ja trullitkin nykyään virpovat. Mutta ei kai sille mitään voi. Juuri tulimme valakialta, ja kaikki haisee ihan savulta. Mutta ihanaa oli, tänne pitää päästä joka vuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai sile tosiaan mitään voi, mutta pääsiäiskokkoperinne on kyllä mukava. Tänä vuonna kävimme katsomassa Jouppiskan kokon.

   -Paula

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, tämmöisiä oksia niillä paperisulilla tehtiin.

   -Paula

   Poista
 6. Keski-Suomessa aina asuneena en ole edes tiennyt tällaisesta perinteestä! Aina sitä voi oppia jotain uutta :) Mukavia pyhäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että. Ensi kerralla kun nähdään, niin pitää julistaa sulle enempi tätä eteläpohojalaasta hegemoniaa. Lucianpäivät, mökkiksuden päättäjäiset sun muut häjyylyt ;)

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.