2014/03/18

toimiva eteinen

 

Rakennusvaiheessa pähkäilimme asuntomme pohjapiirrustuksen kanssa. Päätimme mm. poistaa eteisen oven, ns. tuulikaapin. Samalla päätimme, että sisääntulon viereen ei tulekaan täyskorkeaa kaappia vaan vain matala kaappi arkikäytössä oleville kengille ja pari hyllyä pipoille, lapasille jne. Ajatuksena oli, että lasten puettaminen, ja pukeminen onnistuu paremmin näin. Korkea kaappi päällysvaatteille löytyy toki muutaman askeleen päästä, kodinhoitohuoneeseen ja pesuhuoneeseen johtavan käytävän varrelta kuitenkin.


Nyt tuntuu, että sitoutuminen tähän ratkaisuun ei ole onnistunut kuin minulta. Tuon tuosta saan kompuroida kulkureitille jätettyihin kenkiin ja laukkuihin, vaikka niille olisi paikka kaapissa. Siispä jouduin myöntymään ja tuomaan eteiseen kenkätelineen. Se näytti kuitenkin melko orvolta siinä nököttäessään, joten maalasin IKEAsta löytämäni yksinkertaisimman tangon mattavalkoiseksi ja kiinnitimme sen kenkätelineen yläpuolelle. Siihen on ajatus S-koukuilla ripustaa sitten kriittisimmät vaatekappaleet ja toimisi se pienten vieraidenkin vaatteita ajatellen.


Kaikesta tästä huolimatta näyttää pahasti siltä, että tavaramäärän ja kaaoksen taltuttaminen tulee ehkä jossain vaiheessa vaatimaan sen korkean kaapin, vaikka kuinka sitä ajatusta vastaan taistelen. Silloin täytyy miettiä taas kokonaisuutta uusiksi, sillä minä tykkään kuitenkin siitä, että eteisessä voi istua alas, kun vetää saappaat jalkaan.

Kaikki hyvät vinkit toimivaan ja siistiin eteiseen ovat siis tarpeen, jos jossain vaiheessa ryhtyisin enemmänkin rymsteeraamaan.

-Paula


18 kommenttia:

 1. Hui. Hyvin pärjäätte jos yksi kaappi riittää. Meillä on eteisessä seitsemän täyskorkeaa kaappia aivan täynnä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, taisin ilmaista epäselvästi. Siinä on siis kaappirivistö liukuovilla, useampi metri kuitenkin.

   -Paula

   Poista
 2. Minäkin pääsin nyt suunnittelemaan ja toteuttamaan toimivaa eteistä. Olen siitä innoissani. Meillä tosin kaappiratkaisu oli valmiina, valmiiseen kun muutettiin, mutta muuten mietin eteisen ratkaisuja. Tuoli on minullekin ehdoton. Lisäksi laatikot lapasille ja muille. Ja ne isot liukuovelliset kaapit toki vetävät paljon vaatetta ja kaikenmaailman kypäriä, mikä on hyvä. Meillä ei nyt sitten olisikaan mitään toista loogista kaappia ulkovaatteille, joten se ratkaisu toimii meillä. Mutta muuten eteisen sisustus on vielä työn alla ja jotenkin siitä on muodostunut ehkä jopa lempikohteeni sisutusta mietittäessä (varmaan kun muualla on vielä muuttolaatikoita).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se eteinen, ja säilytystila, ihan avainasioita, ainakin lapsiperheessä. Ja ihanaa päästä aina välillä suunnittelemaan ja kokeilemaan.

   -Paula

   Poista
 3. Mistä tuo kenkäteline on?Haluan ehdottomasti samanlaisen(x2)meidän eteiseen,jossa on tälläkin hetkellä 23 paria kenkiä esillä...ja 3/4 perheestä ei ole edes kotona...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Mixrack-kenkäteline ja sitä on tosiaan jo ihan kiva pitää esillä.

   -Paula

   Poista
  2. Tuon naisten kenkien kertymisen minä muuten vielä ymmärtäisin, kun niissä on niin paljon erilaisia, mutta kerran laskin montako paria miesten mustia tai ruskeita kenkiä meillä on! Aika suunnattoman monta! Ja minun silmääni ne näyttävän kaikki niin samanlaisilta, että luulisin vähemmällä pärjäävän. Ehkä en tosiaan jotain tajua :D

   -Paula

   Poista
 4. Kenkäteline on ihanan selkeä ja ilmava! Meillekin löytyisi tuollaiselle käyttöä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mixrack on minunkin mielesäni sinällään ihan katseenkestävä, jos on pakko jokin olla.

   -Paula

   Poista
 5. Jaa'a. Varmaan kaikkein tehokkain tapa hallita eteisen kaaosta on omistaa vain yhdet kengät, yksi takki ja pipo. Mikä on aika kaukaahaettua varsinkin lapsiperheissä. Kai tärkeintä on että tavarat on mahdollisimman helppo laittaa paikalleen. Että paikalleen laittamisessä on mahdollisimman vähän työvaiheita, ei tarvitse esim avata ovea tai laittaa henkarille tai viikata, ym... Ja tietenkin usein pitää käydä läpi kamat ettei eteisessä säilytetä mitään turhaa, esim kurahousuja keskikesällä.
  Joo'o itelläkin on tässä opettelemista, mutta hienoa on, että itse näytät esimerkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pipojen, sukkien ja lapasten määrä on minun heikkouteni, tai ainakin se, että ne kertyvät juuri tuohon, vaikka isossa kaapissa olisi varapareille ihan omat koritkin. Toivon, että nuo parit matalalla olevat koukut ja telineet tosiaan kannustaisivat lapsiakin laittamaan vaatteensa paikoilleen ja opettavan siihen vähitellen.

   -Paula

   Poista
  2. Ei minulla ole ratkaisua kysymykseesi. Eteinen kaipaisi meilläkin aikamoisen uudelleen järjestelyn, huoh. Pienillä siirroilla yritetään parantaa välillä tilannetta. Lapsille toimii melko hyvin neliönmuotoisissa puuhyllyissä olevat neliölaatikot, johon voi pipot ja muut sulloa, paitsi kuraisina ja märkinä. Ne on siis lattiatasossa.

   Poista
 6. Meilläkin suunniteltiin ja miettittiin eteistä kovasti, mutta käytäntö on kuitenkin ollut sitten toinen. Pääeteisessä on toisella puolella kenkäpenkki ja sen yläpuolella naulakot. Näiden oli tarkoitus olla lasten vaatteille. No, lapset joko kulkevat kuraeteisen kautta ja jättävät sinne kaikki levälleen, sillä kuraeteinen on vielä kalustamatta, kun siellä majailevat lattiaa vailla olevalle lasiterassille matkalla olevat huonekalut. Jos lapset tulevat etuovesta, niin he jättävät kengät heti oven eteen ja vaatteet kenkäpenkille, ei naulakkoon. Aikuisille on sitten täyskorkea kenkäkaappi ulko-oven vasemmalla puolella ja heti sen vieressä korkeat naulakkokaapit. Minä olen ainoa joka käytän kenkäkaappia ja kaappia, mies kulkee kuraeteisestä (käynti autokatokseen) ja jättää vaatteet samalla tavalla levälleen kuin lapsetkin. On se kiva, että suunniteltiin 25 m2 paraatieteinen, jota käyttää vain minä... No, ainakin vieraiden vaatteille on aina tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tuohan kuulostaa ihan meiltä, paitsi että meillä on vain takapihalta käynti kodinhoitohuoneeseen, joten yleensä kuljetaan tuosta etueteisestä ja siinä sitten lepää...

   -Paula

   Poista
 7. Meillä on tulevat asumiskuviot ja eteisetkin siis haaveilun ja suunnittelun tasolla vasta, mutta itsekään en tahtoisi liukuovikomeroita ovensuuhun, musta ne ei olleet kätevät aiemmassa kodissa. Oon ajatellut kengille jotain lokerikkohyllyä, jossa olisi eri kokoisia lokeroita, hauskan väriseksi maalattuna vaikka, kuin kenkäteline siis periaatteessa mutta isompi. Jos lasten lokerot olisi alhaallla, voisivat ehkä potkaista kengät suoraan hyllyyn, ajattelen toiveikkaasti ;) Takeille ja haalareille voisi olla alhaalla seinänaulakoita, ylempänä vaatetanko, jossain nurkassa vaikka "oskarin oksakin" märille vaatteille. Näkösuojaksi eteen ajattelin jotain verhoa vaikka suihkuverhosta tuunattuna, niin ei kura haittaa. Ei missään nimessä ovea, mutta saisi suurinpiirtein piiloon kaikki. Pipoille ja tumpuille toimii meilläkin tarpeeksi iso kori avohyllyssä. Niin ja kesällä crockseille ym. kevyille kengille toimi meillä lattialla ollut kori, lapsetkin oppi tiputtamaan kengät sinne eikä lattialle. Mutta kaaoshan siellä silti varmaan on, vaikka kuinka suunnittelee... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun suunnittelin vielä rakentamista (mehän asumme siis kolmen huoneiston rivariyhtiössä), haaveilin muistaakseni Kastellin valikoimissa olevaa mallia, johon Lea Pulkkinen oli miettinyt lapsiperheen arjen kannalta hyviä ratkaisuja. Siinä oli eteisessä ns sivueteinen, johon mahtui vaatteet, kurapisteet, vaunut ja ties mitä! No, sitä ei meille nyt tullut, mutta se kieltämättä oli hyvän näköinen ja toimivan oloinen.

   -Paula

   Poista
 8. Luulin että keittiö olisi se hankalin suunnitella oikeanlaiseksi ja toimivaksi, mutta kyllä se meillä on ainakin eteinen. Vaikka pikkuisen rivarieteisen jälkeen uusi eteinen tuntui järkyttävän isolta, on se silti saatu täyteen roinaa. Ei se ihan toimiva ole vieläkään..mutta meillä auttoi isot Ikean kannelliset roskikset -niihin heitellään toiseen pienten pipot ja kaulaliinat ja toiseen sitten muut välikerrastovehkeet (fleecet, yms) koreissa on vielä erikseen hanskat ja villasukat...
  Meillä ongelma on kaappiin asioiden laittaminen, joten nuo korit on nopeampi tapa..ja melko toimiva.
  kenkien määrä on myös yllättänyt minut. En mukamas ole mikään kenkäfriikki ja silti niitä tossukoita on ihan liikaa :). Toisaaltaa onhan meitä viisihenkeä ja jokaisella ainakin 3 kenkäparia käytössä aktiivisesti...toisilla vähän enemmänkin. :)

  Eli eipä mullakaan mitään huippuvinkkejä, muuta kuin ne korit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo korisysteemi voisi olla meillä hyvinkin toimiva vaikkapa tuohon peilien alle. Ainakin kesäkengät tosiaan ovat sellaisia, että niitä löytyy vaikka mistä. Samaten tuohon tangon yläpuolelle mielin vielä jotain pientä seinähyllyä tai lokerikkoa. Katsotaanpa. Mutta kiitos vinkeistä, tämä eteisasia tulee vielä varmasti elämään ajan myötä.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.