2013/08/04

Lumipalloja elokuussa

Sisustuslehtiä ja -blogeja lukemalla on helppo päätellä, että neulepinnat ovat edelleen IN. Minulla on pitkään ollut tarkoituksena tehdä sellaisia itsellekin, kösityöihminen kun ei viitsisi ostaa sellaista, mikä on helppo tehdä itse. Yhtenä iltana tartuin jämälankakoristani Kelo-kerään ja ryhdyin tekemään. Neulepinnaksi päätin ottaa nyppylän,  jota olenkin aiemmin toteuttanut neulomalla. Nyt ajattelin kokeilla virkkausta.


Lopultahan siinä kävi niin, että työ osoittautui melkoiseksi lankasyöpöksi ja sain rynnätä parikin kertaa markettien alennuskorille hamstraamaan lisää lankaa.  Tämä siitä huolimatta, että vain etupuoli on nyppylää ja takapuolen tein pylväillä. Siinä mielessä ei siis ihan onnistunut jämälankaprojekti.Jos joku innostuu kokeilemaan, niin tässä vielä ohjetta.

Ohje: Nyppylätyyny

Kuvan tyyny on tehty Novita Kelo -langalla ja sen menekki 50x50cm tyynynpäällisessä oli 800g. Langaksi käy hyvin myös jokin muu muhkea ja paksu lanka. Nyppylät muodostuvat viiden pylvään ryhmästä, jotka yhdistetään viimeisen pylvään virkkaamisen yhteydessä. Englanninkielisiä videoita löytyy hakusanalla "bobble stitch" esim. tämä.

Tällä ohjeella nyppylärivien tulisi asettua lomittain toisiinsa nähden, jolloin joka toiselle riville tulee 30 ja joka toiselle 29 nyppylää.

Luo 62 kjs¨.
1. krs. Aloita virkkaaminen koukusta laskien toisesta kjs ja virkkaa 61 ks ja 1 kjs kääntymiseen.
2. krs: 1 ks *tee 5 pylvästä samaan silmukkaan niin, että et tee pylväitä loppuun saakka vaan vedät joka kerta langan vain kerran silmukoiden läpi ja viimeisen pylvään lopuksi vedät langan kaikkien koukullaolevien langankiertojen (yht. 6) läpi, 1 ks seuraavaan silmukkaan* toista * * kerroksen loppuun, 1 kjs kääntymiseen.
3. krs: virkkaa 61 ks, 1 kjs kääntymiseen.
4. krs: 1 ks * 1 ks,  tee 5 pylvästä samaan silmukkaan niin, että et tee pylväitä loppuun saakka vaan vedät joka kerta langan vain kerran silmukoiden läpi ja viimeisen pylvään lopuksi vedät langan kaikkien koukullaolevien langankiertojen (yht. 6) läpi* 2 ks, 1 kjs kääntymiseen.
5. krs: virkkaa 61 ks, 1 kjs kääntymiseen. ''

Toista krs 2-5, kunnes sinulla on 30 riviä nyppylöitä. Tee viimeisen ks-kierroksen jälkeen 2kjs kääntymiseen ja jatka takakappaletta tavallisilla pylväsriveillä, kun takakpl on saman pituinen etukpl kanssa. Sujauta sisätyyny sisälle ja ompele reunat yhteen tai ompele yhdelle sivulle vetoketju.

-Paula

24 kommenttia:

 1. Todella kaunis tyyny! Tuollaisen voisikin tehdä. Ihana tuo pinta! Ja kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulehan kertomaan, millainen tuli. Ja toivottavasti ohjeessa ei olisi kamalasti virheitä.

   -Paula

   Poista
 2. Hei, eksyin blogiisi. Mukavaa luettavaa!!!!! :) Siis Vau mikä tyyny!! Onko helppo aloittelijalle ja miten työläs (kauan menee aikaa)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan perussilmukoitahan tässä - kun oppii nyppylän tekemisen, niin sitä samaa toistetaan. Tein noin neljä nyppyläriviä illassa. Sen verran niskat lestivät paksun langan virkkaamista ilman särkyä.

   -Paula

   Poista
 3. Hui, millainen lankasyöppö! Mutta niin nätti, että heti alkaa kutkuttaa oma samanlainen...

  VastaaPoista
 4. 800g lankaa? Jestas! :D Mutta kaunis tyyny kyllä on, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, melkoisen painava tyyny. Toimisi erinomaisesti lattiatyynynäkin.

   -Paula

   Poista
 5. Voi että miten nätti! Jos ei veisi niin paljon lankaa niin voisi tehdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, jos haluaa säästää lankaa, niin onnistuu ihan hyvin myös neljän pylvään nyppylöillä ja lankaa menee vähemmän. Toki langastakin riippuu menekki.

   -Paula

   Poista
 6. Ihan mielettömän upea! Harmi vaan, etten minä taida ymmärtää yhtään mitään neulonta- tai virkkausohjeita :D Tietysti jos oikein ajatuksen kanssa tekisi ja yrityksen ja erehdyksen kautta, kuten nyt on tullutkin tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kun opettelee tuon nyppylän tekemisen, esim. videon avulla, niin helppohan tämä on.

   -Paula

   Poista
 7. Onpa todella kaunis tyyny! Kiitos joululahjaideasta näin kesähelteillä ja ohjeestä myöskin :) t. Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Kata! Kunhan helteet hellittävät niin onkin tosiaan aika miettiä joulua!

   -Paula

   Poista
 8. Ihana ohje! voi kun löytäisin aikaa kokeilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koukkuaminen on yllättävän koukuttavaa puuhas. Varo vaan...

   -Paula

   Poista
 9. Kaunis tyyny! Oon virkannut nyppylöitä joskus kauan sitten, mutta niistä ei tullut näin pyöreitä ja kauniita - yhdistettäviä silmukoita oli muistaakseni vähemmän. Pakko kyllä kokeilla tätä pintaa johonkin juttuun. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on varmaankin kiinni myös langasta. Tämä oli niin muhkeaa, että neljäkin pylvästä olisi juuri ja juuri riittänyt.

   -Paula

   Poista
 10. Oi, ihan mahtava! Taidanpa kokeilla ohjettasi, on niin kivannäköistä nyppyläpintaa. :D Lankakorille siis suorinta tietä! Ihanan koukuttavaa syyspuuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostuit! Varoituksen sana: lankaa menee tosi paljon!

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.