2011/01/09

Lapasia hahtuvasta

Tänä talvena olen taas kutonut lapasia hahtuvasta ja hyvään käyttöön ovatkin näillä pakkasilla tulleet. Tässä muistiin aikuisten lapasten ohje.


Lanka, hahtuvaa n. 50g, kaksinkertaisena
(Menekki grammoina riippuu hahtuvan paksuudesta ja painosta. Ovat valmistajan ja jopa värin mukaan eri paksuista. 50g ohuesta hahtuvasta)
Puikot 3 tai 3,5mm

Luo 48s ja jaa neljälle puikolle. Neulo 5krs helmineuletta. Neulo sen jälkeen sileää oikeaa n 14cm.
Peukaloa varten neulo 1.puikon alussa 2o, neulo sen jälkeen 8s toisella langalla ja siirrä ne takaisin oikealle puikolle.

Jatka neulomista normaalisti. Kun pituus peukalon jälkeen on 9 cm, aloita kärkikavennukset seuraavasti: *1o, ylivetokavennus neulo kunnes seuraavan puikon lopussa on 3s, neulo 2s oikein yheen, 1o* toista. Kavenna joka krs, kunnes jäljellä on 8s, katkaise lanka ja vedä jäljelläolevien silmukoiden läpi.

Tee toinen lapanen peilikuvana (peukalon paikka 2. puikolla).

Peukalo: Pura apulanka ja poimi silmukat sen ylä- ja alapuolelta. Neulo oikeaa ja poimi reunoilta silmukoita niin eä peukalosssa on 20s. Neulo yhteensä 17 krs ja kavenna sen jälkeen: *ylivetokavennus, 5o, 2 oikein yhteen* toista kunnes jäljellä on 4s. Katkaise lanka ja vedä jäljelläolevien silmukoiden läpi.Päättele langanpäät ja laita koneeseen huovuttumaan. Laitan yleensä 40C ohjelman ja kierroksia vähän vähemmän, meidän koneessa 800. Mukaan kannattaa heittää pari pyyhettä tuloksen parantamiseksi.

Muotoillaan kosteana ja koristellaan oman maun mukaan.


Hahtuvani ostan, joko
*Kestovaippakaupasta
*Piikulta
*Pirtin kehräämöltä, jota myy myös mm. Määkylän puoti

-Paula

6 kommenttia:

 1. Kiva että laitoit ohjeenkin. Oonkin juuri ajatellut huovutettujen lapasten tekoa. Onnistuukohan tuolla ohjeella myös huopasesta kun muutama kerä sitäkin löytyy?

  VastaaPoista
 2. Siitä on hetki, kun olen tehnyt Huopasesta ja Fritidsista. Muistaisikohan Piia tarkemmin mittoja ja lukua? Muistaakseni olen luonut 10s/puikko, mutta puikoilla 8 tai 10. Sitten vai pituutta suhteessa leveyteen järkevästi. Huopasta ei riitä yksi kerä aikuisten lapasiin, mutta Fritidsin vyyhti riittää. Huopasen vyötteessä oli muistaakseni joskus ohje, jota mukaellen tein Fritidsistä. Huopasesta tein vain kerran, sillä se ei mielestäni huovu yhtä nätisti ja tulee kalliimmaksikin.

  -Paula

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Lähtee paljon kivemmin käyntiin lapasten teko kun ei tarvi laskea ja purkaa :) Silmämääräisesti näyttäisi siltä, että mulla on suht. saman paksuista hahtuvalankaa kotona, pitää varmaan laittaa puikot heilumaan!

  VastaaPoista
 4. Jos oman koneen huovutustehoa epäilee, voi pesun keskeyttää ja tarkistaa välillä. Vieraalla koneella huovuttaessani huomasin, että on parempi laittaa reilusti se 40C -ohjelma ja tehdä näin kuin kokeilla varovaisemmin 30C ja pienillä linkouksilla ja pestä heti uusiksi. Tämä tahtoo "syödä" lapasia ja niistä lähtee useammissa pesuissa nukkaa irti. Jos ei huovu kunnolla ekassa pesussa niin antaa ainakin kuivaa kunnolla välissä tämän ilmiön estämiseksi.

  Muistaakseni Piikun hahtuva oli hieman paksumpaa ja Pirtin kehräämöltä ja Kestovaippakaupasta ostamani ohueampaa. Mutta tosiaan eroja on jopa värien kesken. Lähinnä eroa on tuosa kulutuksessa, mutta samoilla silmukkamäärillä olen tehnyt kaikista. Paksua hahtuvaa menee grammamääräisesti enemmän ja lopputuloskin luonnollisesti paksumpi.

  -Paula

  VastaaPoista
 5. Minä sain Fritidsgarnin mukana ohjeen, jossa silmukkamäärät 5,5 puikoille olivat seuraavat:
  s(m)l(xl), 28(32)36(40) ja kokonaispituudet 24(26)28(30)cm.

  Nuo isännän hahtuvalapaset ovat kokoa l ja minulla meni niihin n.100g lankaa.

  -Piia

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia kovasti lapasvinkeistä! Pitääpä kokeilla tuosta kauan odotelleesta huopasestakin. Ei muuta kuin kokeilemaan sitten. :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.