2013/09/05

Lyhdyt

Taas olen metsästänyt Jyväskylästä lyhtykoison taimea, turhaan. Viime syksynä työpaikan läheltä Ruusupuu-kukkakaupan asiakaspalvelu oli huikeaa ja sain Hollannista saakka mahtavan ison taimen. Syksyn tullen leikkasin sen matalaksi, kuivatin lyhdyt ja kuoppasin juurakon perennapenkkiin. Ja se talvehti!Tämä samainen lyhtykoiso on kasvanut ja kasvattaa ihania oransseja lyhtyjä, joista maltoin napata muutaman maljakkoon sisälle Bambulan innoittamana. Miten en ollut ajatellutkaan, että ne toimisivat myös leikkokukkina?
Nyt siis metsästän uutta taimea, että voisin istuttaa sen syksyn ajaksi ruukkuun ulko-oven viereen kesäkukkien tilalle ja päästää sitten talveksi perennapenkkiin tämän kaveriksi.


Onko kenellekään tullut tätä taimea vastaan Jyväskylän alueella? Jos on, niin vinkatkaa ja käyn heti hakemassa taimen tai pari!

-Paula

14 kommenttia:

 1. Multasormesta pitäisi löytyä,onko lähellä sellaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida ihan lähellä olla, mutta pitää pitää silmät auki.

   -Paula

   Poista
 2. Nuo ovat niin ihania ja kauniita myös kuivattuina! Taimia en ole koskaan nähnyt taimimyymälässä, ostaisin oitis jos sattuis eteen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus Viherlandiassa täällä oli, mutta tänä vuonna danoivat, että ei taida tulla :(

   -Paula

   Poista
 3. Meillä on töissä noita tosiaan myös kuivattuna esillä. Pikkuhiljaa värit lyhdyistä haalenee, mutta kaunis muoto jää.
  Tiedän pihan missä noita olisi paljonkin, mutta taimia en ole kyllä missään nähnyt :( Mutta hyvä kauppiashan tilaa sinulle ne taimesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tavoitteena saada näitä omaan pihaan leviämään, mutten hoksannut taaskaan aloittaa kasvattamaan itse simenestä saakka. Pitänee käydä juttelemassa taas tuon saman kukkakaupan omistajalle.

   -Paula

   Poista
 4. Miulla kasvaa jokin toinen koiso, tekee tuollasia saman muotoisia palleroita ja miulle on vinkattu noiden palleroiden talteenottamisesta. Niiden siemenistä kuulemma saa hyvin kasvamaan nämä koisot. Tiedä sitten pitääkö se paikkaansa tämän lyhtykoison kohdalla, mutta kannattaa varmaan ainakin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, en olekaan koskaan kokeillut katsoa, mitä näidennsisällä on. Mulla oli jossain vaiheessa myös pussillinen siemeniä, ihan Prismasta ostettuja. Eka kylvökokeilu meni myttyyn, enkä muista, mihin pussin sitten nakkasin.

   -Paula

   Poista
 5. Nuo on kyllä ihania! Mulla tulee aina mummo mieleen, hän kuivasi ja spreijasi kultaiseksi noita -> maljakkoon - aikamoinen diy-mummo! :D

  VastaaPoista
 6. Itse olen Lahdesta ja tänään kävin ostamassa siskolleni viemisiksi callunoita HongKongin puutarhamyymälästä ja samalla ihastelin syksyn tarjontaan ja hämmästelin mm. näitä ihania lyhtykoisoja! En ollut aiemmin törmännyt tai ainakaan kiinnittänyt huomiota. Aivan ihania <3 Että jos Jyväskylästä löytyy Honkkari niin kurkkaappa sieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jyväskylässä on Honkkari, mutta täällä on vain niitä tavallisia koisoja.

   -Paula

   Poista
 7. Mummulla on ollut näitä aina, mutten nimeä olis ikinä tunnistanut! Siemenet kuulemma kannattaa ottaa talteen tuolta lyhdyn sisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä ensi keväänä otankin itseäni niskasta kiinni ja ryhdyn kasvattamaan ihan itse. Vielä kun pistäisi homman isolleen, niin sitten myyn niitä kaikille, kun kysyntää näyttäisi olevan, mutta tarjontaa vähänlaisesti.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.