2010/10/03

Neuleen viimeistelystä

Neulekeskusteluja seuratessani olen ollut huomaavinani, että monet ovat huolissaan käsialansa epätasaisuudesta. Ajattelin näyttää kuvaparilla, mitä viimeistelyllä saa aikaan.

ENNEN:

JÄLKEEN:

Malli: Sienikuvio täältä, kukkakuvio perinteinen.
Lanka: Novita Nalle
Koko: Nainen, 15s/puikko
Puikot: 2,5mm

Jo pelkkä päättely ja kevyt höyrysilitys tasoittaa neulepintaa. Koska tässä on vaalealla pohjalla tummia kuvioita, kostutan ne varmaankin vielä ja toistan käsittelyn, niin lopputulos paranee. Tummat langanviennin valkoisella pohjalla kuultavat aina hieman ikävästi ja siitä pääsee eroon oikeastaan vain värien valinnalla tai suunnittelemalla kuvion sellaiseksi, ette pitkiä langanvientejä tule. Myös hieman pehmeämpi lankalaatu jää paremmin piiloon.

Muita suosimiani neuletöiden viimeistelykeinoja ovat:
-Kostutus ja pingotus (pitsineuleet)
-Edellisten lisäksi kevyt tärkkäys ja höyrytys (erityisesti pitsityöt, kuten huivit ja liinat, toimii erityisen hyvin, kun haluaa palauttaa käytössä olleen neuleen kuosiinsa)
-Kostutus ja mittoihin venyttäminen (esim. pipot, tai lapasten peukalot tms.)
-Käsin tai koneella huovutus, kostutus, venytys (huovutettavat lapaset, sukat jne.)
-Lanoliinipesu (karkeiden lankojen pehmittäminen, esim. 7-veljeksen käsittely. Ota huomioon, että neule tällöin myös useasti venyy hieman).

Näitä voi käyttää yhdessä tai erikseen tarkoituksesta riippuen.

-Paula

3 kommenttia:

 1. Itse en neulo ollenkaan.. tai no ehkä vielä joskus innostun :) Mutta pakko vaan kommentoida tuota lapasten kuviota.. ihanat!! Ihan super ihanat! Ja hei tuo alemman postuksen uutukainen paketti se vasta söpöläinen onkin.. onnea miljoonasti <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyödyllisistä tiedoista! Etenkin karkeiden lankojen pehmittäminen on ajankohtaista itselläni.

  VastaaPoista
 3. Minä aina välillä haksahdun ostamaan Nallea tai 7-veljestä ja huomaan jo kutoessa, että en tykkää siitä natinasta. Olen myös niin herkkähipiäinen, että se alkaa nopeasti raapimaan. Loraus lanoliinia ja likoamaan auttaa hieman.

  -Paula

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.