2010/10/24

Kokokokeiluja

Kudon vissiin aika tiheää. Useasti lankojen ja valmiiden ohjeiden tiheydet ovat käsialalleni turhan löyhiä ja oikeaa kokoa saa hieman hakea. Nämä olivat ohjeen langalla ja tiheydellä aikuisten kokoa. Minä yritin tehdä n 6-7-vuotiaan kokoa.


Ohje: Hello Yarnin Pirate Mittens
Lanka: Vihreässä Novita Wool, Mustat Novita Cloud
Koko: Lasten, pienimmät n 2v, isoimmat toivottavasti 6v. Kahdessa pienemmässä 12s/puikolla, isoimpiin lisäsin vielä yhden eli 13s/puikko
Puikot: Vihreissä 2,5mm, mustissa 3mm

Vihreät tein siis jo aikaisemmin ja hieman hämmennyin, kuinka pienet niistä tuli. Ajattelin, että jos vaihdan paksumpaan lankaan ja isompiin puikkoihin, riittäisi koko. En halunnut ottaa Seitsemää Veljestä ja löysinkin Prismasta jämäerän Cloudia. Lisäsin vielä varuuksi peukaloon yhden silmlukan (=10+10s)

Hmmm... silti näytti pieneltä. Seuraavaksi lisäsin yhden silmukan puikkoa kohden, laskin peukalon 3 riviä alemmas ja lisäsin vielä yhden silmukan peukaloon (11+11s). Seuraava koko valmis. (Jätän nyt mainitsematta, että tässä välssä lanka loppui ja sain soitella alueen Prismat läpi saadakseni vielä valkoista lankaa)

Näissä lapasissa on nyt kyllä sitten hieman luksusta langoissa. Woolit ovat siltä ajalta, kun Wool oli vielä merinoa ja Cloudissa on villaa ja bambua. Molempia oli kiva neuloa Seiskaveikkojen ja Nallejen jälkeen.

Tunnustan kyllä, että useasti teen ohjetta pienemmillä puikoilla, koska mielestäni lapaset saavat olla tiivit ja lämpimät. Toivotaan nyt, että edes isoimmat olisivat oikean kokoiset. Kaksille pienemmille pitää nyt etsiä pienemmät kädet. Millähän langalla minun pitäisi tehdä, että näistä tulisi aikuisen käteen sopivat?

-Paula

3 kommenttia:

 1. Isompi puikkokoko on itselläni ratkaisu tiukkaan käsialaan. Minusta kirjoneule on jo itsessään niin lämmintä, ettei neulepinnan ole pakko olla älyttömän napakkaa. Toki makuasia tämäkin. Yksi ratkaisuhan voisi olla sekin, että hakee sellaisia ohjeita, joissa neulotaan ohuella langalla kirjoneuletta ja neuloo itse vähän paksummalla langalla.

  Oletkos kokeillut Cascade 220? Siitä saa tiivistä neulepintaa aikaiseksi ilman kovin ohuisiin puikkoihin tarttumista...tai no kai se riippuu neulekäsialasta.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa tutulta! Joskus jopa neuleinnostus tyssää siihen ettei tahdo saada oikean kokoista aikaiseksi. Ärsyttävää, mutta minkäs teet :)

  VastaaPoista
 3. Osittain tässä on varmaan kyse käsialasta ja osittain viehtymyksistäni malleihin, jotka vaativat aika paljon silmukoita/krs näyttääkseen hyvältä. Tutuilla langoilla tiedänkin, paljonko suunnilleen tarvitsen tai voin laittaa silmukoita/puikko, mutta uudet langat pitää testata. Cloudissakin tiheys on sama kuin Seiskaveikassa, mutta menee kyllä enemmän kasaan, eli tulee minun käsittelyssäni pienempi. Samaten vanha merinowool ja nykyinen Wool. Yllättävää, että jopa saman langan eri väreissä voi olla eroja.

  Lasten lapasissa en osaa myöskään arvioida, minkä kokoiset kädet eri ikäisillä on. Kaverit ovatkin lähetelleet mittoja ja jopa piirtäneet käsiä paperilla tilaustöitä varten.

  Sitten vielä hämmästyttää, miten suuri ero voi olla jo sillä, että lisää 1s/puikko tai siirtyy astetta isompiin puikkoihin. Mutta joutaahan sitä kokeilla. Toivottavasti näillekin kokeiluille löytyy joku pitäjä.

  Cascadea en ole ikinä kokeillut, mutta pitää laittaa muistiin. Nyt ennen muuttoa olen kyllä yrittänyt tuhota varastoja ja olla ostelematta uusia. Helpommin sanottu kuin tehty.

  -Paula

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.