2015/02/07

Suomalaiset rakastavat tulppaaneja?
Viime viikolla silmiini osui juttu, jonka mukaan suomalaiset rakastavat tulppaaneja. Lehden nimen olen jo sujuvasti unohtanut, mutta siinä puhuttiin lähinnä siitä, paljonko ja mitä kukkia suomalaiset ostavat. Keväällä ehdoton voittaja on tulppaani. Tästä tilastosta oli sitten ilmeisesti otsikkokin johdettu.

Minua jäi askarruttamaan, rakastammeko tosiaan tulppaaneja, vai ostetaanko niitä niin paljon, koska tulppaaneja on helposti ja edullisesti saatavilla? Vaikka on ilahduttavaa, että ruokakaupoissa on kukkia ja paikoitellen myös kohtuullisia valikoimia, niin eiväthän ne oikeille kukkakaupoille pärjää. Ei varmasti pidäkään olla näin. Mutta määrääkö tämä tarjonta myös ostotottumuksiamme?  Kaikille on tuttua lähimarketin tulppaanimeri muovisangoissa, mistä helposti tulee napattua kimppu jos toinenkin ruokaostoksien lomassa mukaan. Niin teen ainakin minä.


Tulppaanien huonona puolena minusta on se, että ne menevät kotona maljakossa surullisen näköisiksi melkein silmissä. Liekö kukkakauppojen tulppaanitarjonta parempi, mutta kokemuksieni pohjalta en odota tulppaanikimpulta kestävyyttä vaan ostan usean kimpun isoksi ryppääksi ja nautin niistä sen hetken, minkä kestävät.

Mutta sitten kun haluan hemmotella itseäni, haluan jotain muuta kuin markettien tulppaanikimpun. Onneksi työpaikkani vieressä on ihana kukkakauppa, Minnan Ruusupuu, joka on pullollaan sesongin kauniimpia kukkasia ja kaupan päälle saa aina tällaiselle tumpelolle tarpeelliset hoito-ohjeet. Tällä viikolla kävin hakemassa jotain kevätkaipuuseni ja ihastellessani mm. mustia jaloleinikkejä ja isoja hortensianoksia, vinkkasi myyjä minut katsomaan näitä ihania oksia. Niin löytyi se oikea: keväisen vihreitä versoja ja valkoisia kukkasia ja kotiini kannoin prunuksen oksan. Googlettamalla selvisi, että prunuksen sukuun kuuluu satoja puukasveja aprikoosista kirsikkaan. Mikä puu prunukseni tarkemmin ottaen on, en tiedä, mutta se kukkii kauniin pumpulimaisilla kukinnoilla.


Niinpä, jos tällaisia ihanuuksia olisi yhtä helppo ostaa ex tempore kuin napata ruokakaupan kukkakimppu, ostettaisiinko Suomessa yleisesti ottaen enemmän kukkia keskieurooppalaiseen tapaan? Vieläkö olisi tulppaani se suosituin, jos vaihtoehdot olisivat rinnakkain? Minulle ainakin viikonlopuksi ostettu kukka, vaikka edes yksi kaunokainen on yhtä odotettu kuin lapsille perjantain karkkipäivä. (Joskus on kyllä tullut kiukuteltua viikon aikana niin paljon, että perun tämän "karkkipäiväni".) Tykkäättekö te muut herkkutella kukkaostoksilla vai miten palkitsette itsenne työviikon jälkeen?

Ihanaa viikonloppua teille kaikille!

-Paula

12 kommenttia:

 1. Kukat tuovat aina jotain ekstraa ja juhlantuntua, vaikka kukat alkaakin olla tässäkin kodissa aika tavallinen näky :) Aivan upean oksan oletkin saanut käsiisi!

  Nyt on pakko sanoa yksi juttu :) Muistan kun postasit noista bestå kaapeista kun ne tulivat teille. Minä niitä ihastelin ja sanoin että meillekin pitäisi. No meillekin ne tuli ja niitä kootessa tuli mieleen jotain. Kummastelit tuota kaapin oven erisävyistä yläreunaa. Kokeilepa, siinä on sellainen suojakalvo joka lähtee pois ja alta paljastuu valkoista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, olenpas minä pöljä. Yhtään en kyseenalaistanut miehen työn jälkeä ja tutkinut tarkemmin. :')

   -Paula

   Poista
 2. Ruusupuu on aivan ihastuttava kauppa! Mun ei tule nykyään ostettua enää juuri ikinä kukkia. Toinen lapsista on niin allerginen, että olen joutunut lahjottamaan kukat yleensä hyvin nopeasti eteenpäin. Näinpä ei tule enää juuri edes kokeiltua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmin paikka. Totta. Meillä taas riskitekijänä on tuo kissa, joka käy välillä turhan tarkkaan tutkimassa maljakon sisältöä.

   -Paula

   Poista
 3. Kolmisen vuotta on tullut asuttua tässä kodissa, jonka lähin kukkakauppa (Viherlandia muuten) ei ole kävelyetäisyydellä. Entisen kodin lähikukkakaupassa saattoi pistäytyä koiralenkillä tai kauppareissulla. Luulenkin, että nuo marketkukat houkuttavat helppoudellaan. Samalla kun tekee ostoksia, nappaa mukaan kukkakimpun. Ei tarvitse tehdä ylimääräistä mutkaa kukkakauppaan, saatikka etsiä parkkipaikkaa...
  Viikonlopun kukkakimppu kuuluu rutiineihini mutta liian usein se on laiskuuttani se marketin valmiskimppu... Menestyisiköhän pieni kukkakauppa marketin aulassa? Uskaltaisikohan kukaan kokeilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, juuri samaa eräänä päivänä mietin, kun näitä pop-up -tyylisiä kauppoja kuitenkin aina välillä näkyy.

   -Paula

   Poista
 4. Arvaapa huviksesi, kuinka monta tulppaanipunttia meillä on tällä hetkellä? Neljä! Ensin ostin kaksi, ja kyllä, ihan vain siksi, että niitä oli helposti saatavilla. Sitten sain äidiltäni tuliaisiksi kaksi. Kauniitahan tulppaanit ovat, mutta todellakin menevät tosi kurjan näköisiksi jo päivässä tai parissa. Jos tässä kotikulmillani olisi oikea, hyvä kukkakauppa, ostaisin varmasti muita kukkia useammin. En muuten koskaan jostain syystä ole käynyt tuolla Minnan ruusupuussa. Pitääpä ehdottomasti pistäytyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä punttia tulppaaneja on just sopiva. Silloin kun tulppaaneja ostaa, niin niitä pitää olla paljon!

   Voin suositella kyllä tuota kukkakauppaa.

   -Paula

   Poista
 5. Kyllä tulee useimmiten ostettua kukat marketeista. Suurin syy ei ehkä ole helppous, vaan hinta. Valitettavasti on nyt näin. Nytkin olohuoneessa olevat kirsikanoksat on ostettu Prismasta, ne veivät voiton tulppaaneista huikealla 2,90 Euron hinnalla, sillä sai ison kimpun oksia. Olen tykännyt myös saksalaisen kaupan kukista, sieltä saa hyvinkin edullisesti näyttäviä kukkia, esim. liljojoja tai isoja kimppuja gerberaa. Kääntöpuolena tietty pienten kukkakauppiaiden toimeentulo sitten... Ruusupuu on tehnyt minunkin hääkimppuni. Rakas kauppa. Sieltä saa upeimmat kukat.

  Mieluusti kerään koristuksia luonnosta myös. Nytkin on koivun oksia alkavalla lehdellä sekä mustikanvarpuja, joissa on juuri kauniit lehdet ja myös kukat! Käpy, risu, kaikki semmoinen on mielestäni myös kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnosta löytyvät kauniit asiat vetoavat minuunkin. Ehkä juuri siksi myös tuon oksan ostin.

   Sattumalta tänään osui minullekin silmääni nuo kirsikanoksat Prismassa ja otin kokeeksi nipun. Joskus olen markettiostoksiin pettynyt, kun kukat ovat olleet huonolaatuisia, valmiiksi kuivahtaneita ja kukinnot eivät ole auenneet kunnolla tai kestäneet kuin päivän, pari. Joskus taas on ollyt iloisia ylläreitä.

   Ja kyllä, viimeksi edellisellä viikolla ostin neljä punttia eri värisiä tulppaaneja, joille tuli hintaa kympin verran. Toisaalta ei yksittäinen kukkanen kukkakaupastakaan montaa euroa maksa ja ilahduttaa sekin. Eli joskus sieltä, joskus täältä, vähän fiiliksen mukaan

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.