2013/03/11

Päiväpeiton ohjeita kuvin

Vaihdoin remontin jälkeen lasten sänkyihin uudet pussilakanat. Yllätyksekseni jopa tytär kelpuutti Elloksesta tilaamani harmaaraitaiset pussilakanat. Samalla oli pakko tilata tuo "Stay in bed"-tyynynliina, joka on niin sopiva lasten nukkumaanmenomietteisiin. Ajattelin, että pienennän sen neliönmalliseksi tyynyksi, mutta sopiihan se tuollaisena tyynynliinanakin.


Tekemieni vetoketjullisten päiväpeitteiden ohjetta on minulta kyselty jonkin verran, joten ajattelin piirtää kuviksi tarvitseville. Tämä peitto siis on mahdollisimman yksinkertainen: sitä ei ole vuoritettu ja reunat taitetaan patjan alle. Kansilevynkin jätin ylipitkäksi, jolloin sen voi taittaa tyynyn alle tai antaa kääntyä sängyn reunan yli tai ali.

Helppo vetoketjullinen peitto

patjakoko 80cm x 200cm x 10 cm

(Jos teet eri kokoiseen patjaan, laske kankaan menekki uudelleen)

Tarvikkeet:

2,4m jämäkkää kangasta. Käytin IKEAn SOFIA-kangasta
2 kpl 2m vetoketjua (metriketjukin käy, jos osaat sitä käyttää)
(tarranauhaa, jos teet versio B:n)

Osat ja SOFIA-kankaaseen leikkuusuunnitelma, jolla saa myös kohdistettua raidat:


Ompele vetoketjut toisesta reunastaan sivukappaleisiin ja toisesta kansikappaleeseen kahden metrin matkalta. Huolittele kansikappaleen vapaiksi jäävät reunat.Leikkaa jäljelle jääneestä kankaasta (kts leikkuusuunnitelma) päätykappale 20 cm x 85 cm. Päärmää alareuna, jolloin kappaleen korkeus on sama 18cm kuin reunassa. Halutessasi voit katsoa, että raidat osuvat kohdilleen sivukappaleiden kanssa. Ompele jalkapäätyyn päätykappale kiinni kolmelta sivultaan.

Tee toiselle päädylle sama; eli leikkaa sivukappaleista ylimääräiset osat pois jättäen parin sentin saumanvarat. Leikkaa päätykappale ja huolittele/päärmää pitkät reunat. Ompele pääty kiinni sivukappaleisiin.

VAIHTOEHTO B:

Jos epäilet millintarkkaa onnistumistasi ja/tai et ole pessyt ja kutistanut kangasta etukäteen, voit jättää pituuteen "pelivaraa" Leikkaa tällöin vain toisesta sivukappaleesta ylimääräinen pois jättäen reilut saumanvarat (kutistuminen voi olla 4-10% kankaasta riippuen). Leikkaa päätykappale 20cm x 95 cm ja huolittele/päärmää pitkät reunat. Ompele toinen päätykappaleen lyhyt reuna kiinni lyhennettyyn sivukappaleen päätyyn. Huolittele/päärmää vapaaksi jäävä lyhyt reuna ja ompele siihen tarranauhat.

Huolittele pitkäksi jättämäsi sivukappaleen ompelemattomat reunat ja ompele siihen tarranauhat vastaaville kohdille kuin päätykappaleessa. Huom! Jos päätykappaleessa ompelit tarranauhat kankaan oikelle puolelle, ompele ne nyt nurjalle puolelle ja päin vastoin.

Petaa tiukasti taittaen sivu- ja päätykappaleet patjan alle .

-Paula

10 kommenttia:

 1. Kiitti ohjeistuksesta. Täytyy kokeilla tätä.
  ps. Laitoin tämän talteen blogini linkki-vinkki sivulle. :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos minunkin puolestani tästä ohjeistuksesta :) Sain tästä kirjoituksesta inspiraation tehdä omalle muksulle päiväpeiton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit takaisin kertomaan ja hienon peiton olitkin tehnyt!

   -Paula

   Poista
  2. Hei! Kiitos ohjeesta :) Mistä ostitte vetoketjut? Ymmärsin, ettet käyttänyt metriketjua..minulla uupuu nimenomaa vetoketjut, enkä meinaa niitä löytää mistään (toki metriketjua löytyy, mutta en sitä ole koskaan vielä käyttänyt..).
   - Helena

   Poista
 3. Vetoketjut on paikallisesta ompelukoneliike Keinoselta. Heilläkään ei hyllyssä ollut, mutta tilasivat minulle.

  -Paula

  VastaaPoista
 4. Hitsi tuo vetoketjujen metsästys on hikistä puuhaa. Täälla olis tilatessa 20eur/kpl, sekin kirpasee. Taitaa jäädä mulla kohta koko peitto ajatuksen asteelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän noi mun maksoi? Vrmaan max kympin kappale? Kokeilepa soittaa Keinoselle ja kysyä. Jos saat heiltä edukkaasti, niin minäpä noudan ne sulle ja laitan postissa.

   -Paula

   Poista
  2. Kiitos tarjouksesta! Pitääpä selvitellä :)

   Poista
 5. Sain vihdoinkin oman versioni valmiiksi näiden ohjeiden innostamana. Metrivetoketjullakin onnistuu. Ensimmäistä kertaa itsekin sitä käytin. Muille rohkaisuksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu ja ihanaa, että palasit kertomaan!

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.