2012/02/24

Tämmönen matto ja kysymys

Meinasin virkata iloisenkeltaisen maton, kun kaikki muutkin. Jyväskylän torilla päivystää keskiviikkoisin ihana rouva (Murtosaaren kudepaja), joka myy matonkuteita 7€/kg, joten kerran ohi juoksiessani nappasin mukaan kaksi kiloa keltaista kudetta. Ulkomuistista.

Kotona tarkistin, että liian vähän sitä on, mutta aloitin silti. Ja voi hyvänen aika miten paksua siitä olisi tullut! Ei siis tullut mattoa, tuli pari koppaa. Isomman halkaisija noin 40cm ja pienempi 30cm.


Kysymys siis teille: Oletteko tehneet tuollaisesta paksusta trikookuteesta mattoa vai hankinko ohuempaa ontelukudetta tms?

Ja onko teille muuten käynyt näin?

-NAPS-

-Paula

25 kommenttia:

 1. On käynyt. Siihen loppui trikookuteen virkkaus:(
  PS:Ruusu tuli perille; se on ihana, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Mulla on käsityöliikkeestä ostettu virkkuukoukku, joka soveltuu kestävyydeltään juuri trikookuteen virkkaukseen. Maton virkkaaminen onnistuu siis paksustakin kuteesta riittävän suurella ja vahvalla koukulla. Omat matot olen kaikki tehnyt edullisesta, paksusta trikookuteesta :)

  VastaaPoista
 3. Minunkin virkkuukoukku sanoi räks. Se ei onneksi katkennut kokonaan, halkesi vain vähän. :D

  VastaaPoista
 4. Minä olen tehnyt monta mattoa tavallisesta edullisesta trikookuteesta. Ja virkkuukoukuille on käynyt juuri tuolla tavalla n. 1/matto:) Olivatpa käsityöliikkeestä tai marketista ostettuja. Nro 10 koukkua olen käyttänyt.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen pitänyt trikookudetta vähän turhan paksuna maton virkkaukseen ja nuukuuksissani sitten halkaissut kuteen. Työlästä on ollut, mutta lopputulokseen olen ollut tyytyväinen. :) Virkkuukoukkuna olen käyttänyt "amerikantuliaiskoukkua", täyttä tavaraa! :D

  VastaaPoista
 6. Heh, voimanainen virkkaa! :D Minäkin oon virkannut paksuhkosta trikookuteesta parikin isoa pitsimattoa (halk. 140 cm ja 230 cm) ja hyvin ovat onnistuneet. Avainsana lienee se koukku, itse käytin kokoa 12 mutta mun käsialalla koon 15 koukkukaan ei olisi ollut liioiteltu. Kuteen menekki mattoihin on eri kun vertaa ontelo- ja trikookudetta, joka kannattaa huomioida kudetta ostaessa (kokeilinpa kantapään kautta.. =). Tsemppiä koukuttavaan projektiin!

  PS. Ihanaa muuten että torilla on taas kudemyyjä! Kesällä kyselin muilta myyjiltä kuteen ja myyjän perään mutta silloin kertoivat myyjän lopettaneen. Onneksi asiat ovat muuttuneet! :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen juuri lopettelemassa elämäni ensimmäistä virkattua mattoa, ja juurikin trikookuteesta. Ysin koukulla, ja hyvin on kestänyt, vaikka olen välillä kiskonut ihan tosissani. Ainut miinus on, että tuo paikallisesta käsityökeskuksesta ostamani kude on välillä tosi ohutta, välillä tosi paksua. Joten matto näyttää mielenkiintoiselta, ja kupruilee. Tuumasin, että josko siitä ontelokudetta joskus raaskisi parempaan mattoon... Kuinka hyvä varivalikoima tuolla torimyyjällä on? Tuo keltainen nimittäin näyttää syötävän suloiselta!

  VastaaPoista
 8. Mie olen vaan kasseja virkannut matonkuteesta, mutta nuo korit on IHANIA!!! Olisiko ohjetta..? En löytänyt googlella mitään fiksua :/

  VastaaPoista
 9. Olen virkannut 10 koukulla useita mattoja, suurimman halkaisija n.160,eikä ole yhtään koukkua napsahtanut poikki! Mistä muuten löytyisi isompia koukkuja, olen lullut että 10 on isoin. Ostan trikooni tampereen tesomalla sijaitsevasta triteksistä, jossa kude maksaa säkeissä 3,5 euroa. Oma hommansa se keriminen on mutta edullista noin. Olen oikein innostunut trijookuteesta, viimeisempänä värinä juuri tuo keltainen :-D Blogissani löytyy kuvia tekeleistäni.

  VastaaPoista
 10. Niin kude maksaa siis 3,5 €/kg. Ja joku kommentoi että matto kupruilee, sen saa aika hyvin tasaiseksi höyryttämällä valmiin työn. Mielestäni ontelokude on liian kevyttä mattoon->se ei pysy paikallaan ja reunat kääntyilee jaloissa.

  VastaaPoista
 11. Olen tehnyt trikookuteesta kaksikin mattoa, ysin koukulla. En tekisi trikookuteesta esim. käytävän mattoa johon helposti kompastuu. Kylppäriin tekemäni matto on jo kertaalleen pesty ja tuntuu että se vain pehmenee ja istuu paremmin lattialle joka pesun jälkeen. Tyttären huoneessa laminaattilattialla trikookudematto on paksuhko, mutta toisaalta se on kiva pehmuste lattialla istuessa.

  VastaaPoista
 12. Täälläkin on tehty trikookuteesta virkattua ´kulhoa´ ja mattoja sekä katkottu samassa touhussa koukkuja. ;)

  VastaaPoista
 13. Hih! En siis olekaan ainut koukun katkaissut!
  Eka meni rikki, mutta sittemmin koukut ovat pysyneet ehjinä. Olen tosin ostanut niitä useamman eli on varakoukku, jos huonosti käy.

  Molemmista kuteista olen virkannut koreja ja matonkin.

  VastaaPoista
 14. Heippa, ja kiitokset kaikista vinkeistä! Kävin katsomassa, millaisia töitä olette kuteesta tehneet ja hienoja ovat. Minulta taisi sitten vain mennä usko, kun näytti niin paksulta ja tönköltä. Mietin myös, kuinka hirrrrveeen hirrveen paksu ja painava siitä matosta tulee. Vähän haaveilin nimittäin laittavani sitä sängyn päälle.

  Koreihin otin mallia Kauhavan Kangas-Aitasta.
  http://www.kangasaitta.fi/kangasaitta/web.nsf/pages/554CB3FA0FB82459C22577F30029F13A/$file/Kahvallinen%20kori.pdf

  Tosin jätin pohjan halkaisijan isommassa viiteenkymmeneen silmukkaan ja muokkasin hieman, sillä tuo ohje on ontelokuteelle ja trikookuteesta tulee tosiaan isompi ja painavampi.

  Täytynee metsästää myös vähän isompaa virkkuukoukkua, sillä käsialani on melko ankara.

  -Paula

  VastaaPoista
 15. Mä oon tehnyt pari mattoa halppis-trikoosta. Ankeinta ehdottomasti oli kuteen keriminen. Toinen ikävyys on se, ettei kude ole tasapaksua. Mutta hintaa isolle matolle jäikin vain 40€. Kasin koukulla tein eikä mennyt kertaakaan poikki. :)

  Tytön huoneeseen tein neljästä jättikokoisesta isoäidinneliöstä maton ja tykkään kovasti. Painaa ku synti, mutta ei haittaa. Kuva löytyy blogista, "koti" otsikon alta. Toinen matto on perinteinen pyöreä, joka on samassa postauksessa vessakuvassa. :)

  Ihanan raikas tuo keltainen!

  VastaaPoista
 16. Hei

  Kannettavamme hajosi ja samalla katosivat suosikit. Nyt useamman kuukauden jälkeen päädyin taas tänne. Mukavaa! Ja sattumalta leivoin elämäni ensimmäiset macaronit tänään :)

  Olen virkannut Lapuan kangas-aitan ohjeella maton paksusta trikookuteesta ja onnistui loistavasti. Novitan koukkukaan ei katkennut, vaikka olen sillä yhden vessan maton aikaisemminkin virkannut. Kaverini teki ontelokuteesta ja valitti, että se ei ollut yhtä pehmeän tuntuinen paljaan jalan alla. Tiedä sitten, kun en ole itse testannut. Sen sijaan tuo sun kuvassa oikean puoleinen kori epäonnistui mulla täysin ja aivan liian lörppä. Jämästä suunnitteilla pannunalunen. Siihen otetaan mieluusti vastaan malli-ideoita!

  VastaaPoista
 17. Hei !

  Olisi innostunut virkkaamaan maton, mutta mistä saan ohjeen. Onko jollakin sitä?
  Kiitokset etukäteen.

  terveisin Päivi

  VastaaPoista
 18. Esim. Kauhavan Kangasaitan sivuilla on paljon ohjeita. Tässäpä linkki:

  http://www.kangasaitta.fi/kangasaitta/web.nsf/mallit_l?openview&restricttocategory=Matonkude

  Virkkausintoa!

  -Paula

  VastaaPoista
 19. Kokemusta on 10-koon koukun katkeamisesta. Mulla on ns. raskas käsiala, eli pyrin tekemään napakkaa. Saa siinä hartiavoimin vääntää.
  Ihmetyttää tosiaan, ettei esim. Novita ole tuonut markkinoille metallisia ison koon koukkuja!
  Mä onnistuin hankkimaan sellaisen täältä blogistanian kautta (http://pellavasydanjamervi.blogspot.com/2011/07/superihana-loyto.html#comment-form). Toivottavasti tää nyt ei ollu sellainen laiton linkkaus, mutta Mervillä on tieto mistä noita sais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja mainoksesta! Edelleen Pellavasydämestä saa tilata/ostaa noita metallisia koukkuja, jotka eivät varmasti mene poikki vaikka miten vääntäisi koreja ja mattoja.

   Poista
 20. Mun peltikäsialalla muovikoukut papsuu poikki kuin riisipuikot. Ostin Kauhavan kangas-aitasta ontelokudetta ja niil on myynnissä myös metallisia virkkuukoukkuja, suosittelen! Vielä ku oppis virkkaa sen maton... eilisen illan yritin, mut jotain oli aina pieles?

  VastaaPoista
 21. Katkaisin 2 muovikoukkua ja siitä viisastuneena ostin rautakoukut. Ovat muovikoukkuja kalliimia mutta kestävät ja ovat kevyet käyttää.

  VastaaPoista
 22. Itselläni on käytössä bambu/puukoukku ja hyvin kestää! :) Eivätkä ole mielestäni sen kalliimpia kuin esimerkiksi muoviset.

  VastaaPoista
 23. Itselläni on käytössä bambu/puukoukku ja hyvin kestää! :) Eivätkä ole mielestäni sen kalliimpia kuin esimerkiksi muoviset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, että bambuinen kestää. Mutta toki se on varmaan aika paksu tuossa koossa.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.