2015/01/08

resepti: jouluherkkujen loppu

 

Joulun jäljiltä oli jäänyt ikävästi herkkuja kaappeihin pyörimään ja päästäkseni niistä (melkein) kertaheitolla eroon, päätin pyöräyttää niistä jäädykkeen. Alkuperäinen ohje oli Domino-kekseistä, mutta muokkasin sitä sen mukaan, mitä kotoa löytyi. Pohjan tein pipareista, sillä niitä meillä tykätään leipoa valtavasti, mutta joulun jälkeen jää yli. Samaten reseptia voi muokata niin, että täytteeseen sekoittaa sellaisia makeita herkkuja, mitä nyt sattuu olemaan. Äkkimakeutta tasoittavat marjat. Karpaloita meillä ei ollut, joten tein tämän kokonaan puolukoilla.

Pipariherkkujäädyke

pohja:
n 200g piparkakkuja murskattuna
50g voita

puolukkasose
100g puolukoita
1/2 dl tomusokeria

täyte:
2dl kuohukermaa
2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl tomusokeria
200g tummaa suklaata (sulatettuna)
(suklaakonvehteja yms rouheena, jos niitä kaapissa on)
1tl kanelia
100g puolukoita tai karpaloja
n 30g marenkia (murskattuna)

pinnalle:
marenkia murskattuja
pieniä piparkakkuja
puolikoita tai karpaloita
kinuskikastiketta


Sulata voi ja sekoita se piparimurskaan. Taputtele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle. Soseuta puolukat ja maustatomusokerilla. Levitä tama hillo keksipohjan päälle ja laita pakkaseen odottelemaan täytteen valmistumista.
 
Vatkaa kerma ja vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon maustamaton tuorejuusto, kaneli ja tomusokeri. Sulata suklaa ja sekoita se mukaan hieman jäähtyneenä. Kääntele joukkoon puolukat tai karpalot, murskattua marenkia ja rouhittuja suklaakonvehteja, jos niitä kaapista löytyy.
 
Kaada täyte vuokaan, peitä kelmulla ja laita pakkaseen yön yli.
 
Seuraavana päivänä nosta kakku sulamaan ja koristele se kinuskikastikkeella, puolukoilla tai karpaloilla, marenkimurskeella ja lopuilla piparkakuilla.
 
 
Tämän kaveriksi korkattiin vielä pullollinen glögiä, jota sitäkin kotoa vielä löytyi. Ne olivatkin vuoden ensimmäiset glögit!
 
Onko teillä vielä jouluherkkuja ongelmaksi saakka vai oletteko päässeet niistä eroon ja palanneet turvalliseen ja terveelliseen arkeen?
 
-Paula

10 kommenttia:

  1. Voi mikä herkku kakku! Täytyy napata ohje talteen ensi vuotta varten :)

    VastaaPoista
  2. Nam, näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta! Ohje talteen, näin on tehtävä :))) Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli ja niin sopivan makeaa, ettei voi liikaa syödä.

      -Paula

      Poista
  3. Oi voi! Alkuviikosta jakelin pipareita äidille ja naapurille, jotta sain purkit hieman tyhjemmiksi. Nyt harmittaa, jos ei enää kotona ole tuota 200 g pipareita. Niin herkullisennäköinen jäädyke, että pakko kokeilla ja ostaa vaikka pipareita kaupasta omien lisäksi.
    -Minna

    VastaaPoista
  4. Hyvä idea tuhota loput jouluherkut! Meilläkin olisi kaapissa vielä vaikka mitä, eikä kenenkään oikein tee mieli syödä enää joulusuklaita ja pipareita. Roskiinkaan ei oikein kehtaisi heittää. Glögiäkin vielä on! Piparitalo onneksi tuhottiin jo kummipojan perheen urhoollisella avustuksella, tavallisesti kun sekin on jäänyt syömättä. Voi meitä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on nuutinpäivä ja melkein kaikki herkut tuhottu. JES!

      -Paula

      Poista
  5. Ihana jouluräjähdys! Pakkohan se on tehdä kaappeihin tilaa uutuusnameille mitä kauppojen hyllyistä alkaa löytymään jouluvarastojen jälkeen. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.