2015/01/28

maailman parasta leipää?


En tiedä onko tämä todellakin maailman parasta leipää, mutta omalla asteikolla nyt mennään kyllä korkealle, ainakin tällä hetkellä ihan sinne kärkeen!
 
Törmäsin tähän leipää, alkuperäiseltä nimeltään "The Life-Changing Loaf of Bread", kun etsiskelin jotain suolaista leivottaa, joka olisi helppoa tehdä, jonka voisi valmistaa mielellään jo edellisenä päivänä ja jota kelpaisi tarjota kylään tuleville ystäville. Ja voi kuinka iloinen olenkaan, että tämä olisi ohje jonka löysin!

 
Alkuperäinen ohje on Sarah Brittonin käsialaa ja löytyy hänen My New Roots-blogistaan, joka muuten on aikamoista silmäkarkkia ja täynnä mitä ihanimpia reseptejä! Leivästä löytyi myös muutama suomeksi kirjoitettu resepti, kuten tämä Virpi Mikkosen suomennos.
 
Koska olen leiponut leipää nyt useampana iltana peräkkäin, kirjaan käyttämäni ohjeen tähän lähinnä itselleni muistiin, mutta ehdottomasti suosittelen jokaista kokeilemaan! Leipä on gluteenitonta, taikinan tekeminen ei vaadi suuria ponnisteluja, se ei sisällä hiivaa tai leivinjauhetta ja maku on takuuvarmasti herkullinen!

 

gluteeniton herkkuleipä

 
 
2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl murskattuja hasselpähkinöitä
2 rkl chia-siemeniä
3,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
3 rkl voita
3,5 dl vettä
 
Sulata voi ja hunaja vesihauteessa. Sekoita tällä välin kuivat aineet keskenään. Lisää vesi voi-hunaja-seokseen ja kaada neste kuivien aineiden sekaan. Sekoita taikinaa kunnes se alkaa jähmettyä. Kaada seos esimerkiksi leivinpaperilla voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä yön yli. Itse olen tehnyt taikinan edellisenä iltana ja laittanut leivän töistä tullessani iltapäivällä uuniin.  Paista leipää 175 asteessa ensi vuuassa noin 20 minuutin ajan, poista tämän jälkeen vuoka ja jatka paistamista ritilällä vielä noin 45-50 minuutin ajan.
 
Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan, että leivän tulisi antaa jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista. No en ole malttanut, ei ole käynyt kuinkaan ja voin sanoa, että kyllä maistuu kun lämpimän leivän päälle sipaisee ohuelti voita! 
 

Luulen, että tästä tulee yksi vakioleivottavistani ja haluan ehdottomasti kokeilla miten resepti toimii jos taikinaan lisää rusinoita taikka esimerkiksi kuivattuja karpaloita, tuskin hullumpaa niinkään!
 
Nyt nokka kohti keittiötä ja muutama pala tätä herkkua iltapalaksi! Nam!
 
-Piia

38 kommenttia:

  1. No hei en kestä - tää menee niin meidän keittiössä kokeiluun! Hiivajutut ei sovi mulle ja nää tämmöset siemenleivät on parhaita! Jee, kiitos kun jaoit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, melkeinpä uskallan luvata, että et pety! :)

      -piia

      Poista
  2. Tämänpä tallennan omiin ohjeisii ja kokeiluun menee. Kiitos!
    -päivi-

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Tää on kyllä niin hyvää, että kannattaa! :)

      -piia

      Poista
  4. Das Brot sieht lecker aus!
    Danke für das Rezept!
    Liebe Grüße von Gabi

    google tranlate:
    Leipä näyttää herkulliselta!
    Kiitos resepti!
    Terveisiä Gabi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hallo Gabi und schön, wenn Sie eine Nachricht an mich verlassen! Das Brot sieht nicht nur, sondern schmeckt auch lecker! :)

      -piia

      Poista
  5. Kun saan tarpeet hankittua, tuota kokeillaan täälläkin;) Nam!

    VastaaPoista
  6. Chia-siemenet jäi kauppaan, mutta tuskin menee pilalle ilman niitä. Nyt taikina jääkaapissa muhimassa. Ja niin totta, että helpoin taikina ikinä. Kannattaako paistaa leivinpaperin kanssa, vai suoraan leipävuokassa? En oo ikinä tehny mitää leipää ja uusi vuokakin hommattu. Kaurahiutaleet ei ollu täysin gluteenittomia, joten piti heti hakee pähkinöitä ja gluteenittomia kaurahiutaleita lisää, et voi tehä toisen taikinan illalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mene pilalle ilmankaan! :) Ihana että innostuit niin, että vuuankin hommasit! Minä olen laittanut leivinpaperin vuokaan ja koko taikinan jääkaappiin jo valmiiksi vuuassa ja sitten heittänyt siitä suoraan uuniin. Tulehan kertomaan kuinka onnistui ja miltä maistuu! :)

      -piia

      Poista
  7. No pitihän se heti kokeilla! Ja etpä kuule liioitellut yhtään, leipä on ihan superhyvää!! :)

    VastaaPoista
  8. Onnistui =) Ensi kerralla paistan vielä kauemmin. Ja laitan lisää suolaa, tai sit tosiaan käytän merisuolaa. En malta odottaa miltä maistuu, kun on tekeytynyt aamuun asti =) Lämpimänä pystyi hyvin leikkaamaan ja ennenkaikkea syömään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistoaikaa on vähän hankala arvioida, yllättävän kauan saa paistua! Minustakin ihan huippua lämpimänä ja toimii muuten paahtimessa paahdettunakin loistavasti! :)

      -piia

      Poista
  9. ja eikun pruuvaamaan tätä täällä, jossa gluteenittomalle kysyntää. Kiitos postauksesta <3

    VastaaPoista
  10. Oli ihan sairaan hyvää leipää! Pari vuotta olen testaillut erilaisia leipäohjeita ja vasta tästä voin oikeasti todeta, jotta nannaa on. Ihanan rapea kuori oli lämpimänä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, ehkä uskaltaisi ottaa tuon kysymysmerkin tuosta otsikosta pois? :D

      -piia

      Poista
  11. Sunnuntaina pääsee pojan synttäribrunssipöytään:) -mitä luulet, minulla kun ei ole tuollaista pitkulaista vuokaa niin ajattelin ihan laitta pyöreään Creusettiin, luuletko että toimii ja pitäisikö minun lisätä uuniaikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii varmasti pyöreässäkin, ilmeisesti voisi tehdä myös kokonaan ilman vuokaa! Sopivan kypsyyden voi testata esim. koputtelemalla leivän päältä, pitäisi kuulostaa ontolta niin sitten on kypsää. Hyviä synttärijuhlia teille! :)

      -piia

      Poista
    2. Onnistui ihan huippuhyvin! Paistoin hieman kauemmin kun ajattelin että pyöreä on massiivisempi... Nyt viikonloppuna uudestaan :)

      Poista
    3. Hienoa kuulla! Ja eikun uudestaan leipomaan! :D Maukasta viikonloppua sinulle!

      -piia

      Poista
  12. Tein tätä ja tää todellakin on aivan mielettömän herkullista!!!! Nam! Kiitos reseptistä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, huippua miten moni on innostunut reseptistä! :)

      -piia

      Poista
  13. Täältä kans iso peukku! On muuten sen verran hyvää ja koukuttavaa leipää, että saat kyllä poistaa kysymysmerkin otsikosta! En edes ilkiä kertoa, montako leipää olen jo paistanut tarjolle omaan pöytään ja pieneksi lahjaksi ystäville. Kaikki kyselee heti reseptiä :-) kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että maistuu! Tämä kommenttilootan perusteella kysymysmerkki joutaisi kyllä todellakin poistaa! :D

      -piia

      Poista
  14. Tätä täytyy testata ensitilassa! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  15. Tätä teen ja vinkkaan toisillekin! Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.