2014/07/04

kesätyöni ihan pihalla


Viimeiset pari viikkoa olen puuhannut puutarhassa. Isoin urakka on tonttimme takarajan kivirinne, joka on rakennusliikkeen ja maansiirtourakoitsijan jäljiltä hyvin huonossa kunnossa: savinen, rikkaruohoinen ja epätasainen. Siinä riittää urakkaa useammaksikin kesäksi, mutta jostain on aloitettava, joten tänä kesänä olen kiertänyt kaikki alueemme puutarhakaupat läpi ja ostanut hirmuisen määrän alennustaimia. Ihan mitä lajia tahansa, kriteerinä paahteenkestävyys, pärjääminen ankeissa olosuhteissa ja hinta.
 

Lisäksi olen raivannut perennapenkistäni liiaksikin levinneitä kasveja ja siirtänyt niitä rinteeseen. Perennapenkkini onkin puutarhassani niitä harvoja paikkoja, jossa tuntuvat kasvit kuin kasvit menestyvän ja tänä kesänä olen lisännyt sinne mm. liljoja ja jalokärhöjä.  Olen myös saanut naapuriapuna pistokkaita, joita olen istuttanut rinteeseen. Hommaa ja maastoa on sen verran, että jos haetaan positiivista, niin tässä saa kyllä kokeilla ja toteuttaa sitä runsasta ja värikästä puolta itsestään, joka muussa sisustuksessa ei tule esille. Ja sitten voi vain luottaa ja toivoa, että luonto hoitaa lopun homman ja vähitellen tasoittaa sinne tänne läiskityt kasvit kauniiksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.
 

 
Tämän lisäksi rinteessä on kitkettävää, kivien siistimistä ja epämääräisten kolojen täyttämistä. Olen myös saanut ihailla Suomen luonnon monimuotoisuutta ja hämmästellyt miten monta ötökkälajia siellä pitääkään pesäänsä! Niin ja kolikon toinen puoli on tuholaistorjunta: eräänä iltana kauhistuin joutuessani silmämtysten liljakukon kanssa. Siinäpä vasta äkäisiä tuholaisia. Ilman silmälaseja kyllä ensin katsoin, että mitäs leppäkerttuja näissä reikäisissä lehdissä onkaan. Nyt toivotaan kovasti, etteivät ehtineet koko liljasatoani tuhota. Kyllä sai taas aliotteleva puutarhuri nöyrtyä!Nyt, noin sata taimea myöhemmin, saa urakka odottaa elokuulle jatkoa, sillä nyt me reissaamme ja lomailemme. Blogi on varmaankin nyt hiljaisempi, koska Piiakin on "kesätöissä". Jos siis haluatte seurata, mitä blogin ulkopuolella puuhailemme, on varmasti Instagram hyvä paikka siihen. Minä löydyn nimimerkillä pauvuor ja Piia piijas.

Ja nythän se kesä näyttää alkaneenkin. Ihanaa!

-Paula

14 kommenttia:

 1. Ihana idea. Laitahan sitten kuvia kun alkavat kasvamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä muistaa laittaa. On se kiva itsellekin nyt laittaa muistiin alkutilanne, että voi ensi kesänä verrata, onko parempi vai huonompi ;)

   -Paula

   Poista
 2. Tuttua puuhaa. Meilläkin on pihassa yksi kivipengerrys, ei tosin noin massiivinen kuin teillä, ja sinne kivien koloihin olen itsekin yhtä jos toista istutellut. Hopehärkki ja suikeroalpi ovat olleet kiitollisimmat leviäjät tähän mennessä. Hauskaa lomaa ja reissua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suikeroalpia meillä vähän onkin, mutta tuo toinen ei ole tuttu. Pitääpä tutustua. Naapurilta saamani keltainen maksaruoho, jota luulen Kamchatkanmaksaruohoksi on heidän rinteessään levinnyt myös tosi hyvin ja on upea, keltainen kukkameri.

   -Paula

   Poista
 3. Tuosta tulee varmasti tosi kiva, nyt jo näyttää hyvälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mä niin toivon! Osa naapureista on tehnyt tämän urakan jo kesä-pari sitten ja heillä on kyllä tosi hienoa. Täytyisikin muistaa napsaista pari kuvaa niistä vaikka tuonne facen puolelle teillekin nähtäväksi.

   -Paula

   Poista
 4. No en kyllä ihmettele enää ettei kynnet ole vauhdissa pysyneet kun tuo onkin noin jyrkkä! Rouva on siellä kuin vuorikiipeilijä ikään! :) Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä semmoinen boulderoinnin alkeiskurssi, eli tervetuloa kiipeilemään. Vain kahdesti olen melkein pudonnut ;)

   -Paula

   Poista
 5. Mutta ihana tuollainen kivimäärä! :) Meillä ei ole tuollaisia isoja kiviä pihassa ollenkaan, eikä niitä taida ihan helposti tänne saadakaan. :/ Minusta tuo näyttää nyt jo hyvältä! :) Ja kasvejahan voi aina venkslata toisiin paikkoihin, jos joku ei tunnu jossakin oikealta. Tietysti aikaa ja vaivaahan se vaatii, kun ei kerralla osaa päättää! Meidän kukkapenkit vaihtuvat jollain tapaa joka kesä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kasvien vaeltamista meillä tapahtuu, miesväen harmiksi! Tänä kesänä siirsin jaloangervot perennapenkkiin paremmalle paikalle vähentäessäni villiintynyt mirrinminttua ja siirrettyäni sitä rinteeseen.

   -Paula

   Poista
 6. Juu ei mikään perinteinen kukkapenkki rapsuteltavana. Hyviä lomareissuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, mutta uskoa antaa kun näkee, miten hyvin naapurit ovat onnistuneet. Terkkuja Lakeurelta!

   -Paula

   Poista
 7. Hyvältä näyttää, tulee varmasti upean näköistä. Kuvia odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti eivät nyt lomailun aikana kuole alkuunsa, että olisi parempia kuvia joskus.

   -Paula

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.