2013/01/08

Vinkkejä gluteenittomiin leipomuksiin?



Olisiko kenelläkään tarjota vinkkejä hyviin gluteenittomiin leipä- ja sämpyläleipomuksiin? Olen kokeillut muutamia netistä poimimiani ohjeita ja tähän mennessä suhteellisen syömäkelvottomia ovat aikaansaannokseni olleet. En ole keliaakikko, mutta ravintoterapeutin ehdotuksesta haluaisin kokeilla ainakin osittain gluteenitonta ruokavaliota ja mikäpä sen parempi ajankohta aloittaa kuin uuden vuoden jälkeinen paluu arkeen! :) Mikäli siis hyvin reseptejä tai muita vinkkejä löytyy, ottaisin niitä ilolla vastaan!

-Piia

13 kommenttia:

  1. Gluteeniton taikina nostatetaan vain kertaalleen ja sen tulee olla tavallista leipätaikinaa huomattavasti löysempää. Me ollaan usein tehty sen vuoksi vuokaleipää. Itse tehty leipä ei säily kovin hyvin ja eilispäiväiset leivät onkin parempi vaikkapa paahtaa. Kakut, muffinsit ja sen sellaiset on helppo tehdä gluteenittomana, mutta leipä ei valitettavasti ole yhtä helppoa :/ Mutta harjoitus tekee mestarin, tsemppiä yrityksiin! :)

    VastaaPoista
  2. Karppaan aina vähän kausittain ja tää on ollut suosikki"leipä" silloin:
    http://herkkujakoukku.blogspot.fi/2011/03/siemennakkari.html
    Hmm... Pitäis taas alkaa tiukentaan hiilareita pois :)

    VastaaPoista
  3. Suosittelen aina Pirkanmaan allergian ruokaohjesivustoja, siellä on monia hyviä ohjeita.

    Semperin vuokaleipä (ohje pakkauksessa) on kyllä tuoreena hyvää, samoin erilaiset rieskat yleensä onnistuvat aika hyvin, esim perunamuusiin tehdyt.

    VastaaPoista
  4. Monkeyfood kannattaa katsastaa, sieltä tulee ainakin hyvälle tuulelle teksteistä, mutta hyvän kuuloisia ja erikoisempia ohjeitakin löytyy :)

    VastaaPoista
  5. Tämä ainakin on helppo ja hyvä, jos voi kauraa kuitenkin syödä (pitää vain vaihtaa venhnäjauhon tilalle gluteenitonta jauhoseosta) http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/rieskat_ja_teeleivat/kaurateeleipaset/#.UOxu0o55fRk

    Se on meidän hätävaratarjottava yllätysvieraille. Valmistuu helposti ja nopeasti ja saa tarvittaessa gluteenittoman version (jos kaura vain käy).

    Sämpylöitäkin olen tehnyt ihan onnistuneesti, mutta en muista millä ohjeella tein silloin :-/ Palaan asiaan, jos muistuu mieleen.

    VastaaPoista
  6. Olen soveltanut teeleipäohjetta ja käyttänyt gluteenittomille sopivia kaurahiutaleita siinä..

    VastaaPoista
  7. Gluteeniton leipätaikina on tosiaan niin löysää, että sitä voi paistaa vain vuokaleipänä. Sämpylöiden tekoon suosittelen isoja silikoni muffinssivuokia.

    Kaura on gluteeniton, jos se on käsitelty myllyssä ja muussa ympäristössä, missä gluteeniviljoja, varsinkin vehnää ei käsitellä.

    Leipää/sämpylöitä piristän kaurapuuron tähteillä, josta saa parempaa leipää kun kuivista kaurahiutaleista. Toinen hyvä on perunasose. Perunasoseesta saa gluteenittoman jauhon kanssa parhaat suolaisten piirakoiden kuoret, puhtaat gluteenittomat tahtovat paistua kivikoviksi.

    Lettuja teen Gton jauho, kasvisöljy ja vissyvesisekoituksella, koska olemme myös munaton perhe. Samalla systeemillä teen pizzapohjan, jonka puolipaistan ennen päällysteen laittoa, hiivan kanssa tahtoo nousta liian paksuksi.

    Juustoraaste toimii hyvin g:ttomissa sämpylöissä, teen pyöreässä kakkuvuuassa maissileipää, jossa on g;ttomien ja maissijauhojen lisäksi maissintähkiä, chillipippuri (paprika olisi varmaa kiva kanssa) ja juustoraastetta.

    Reseptit minulla on kokeilun kautta silmän ja sormien varassa. Yleensä tulee hyvää 3-4 yrityksen kohdalla.

    Gluteeniton leipä leikataan tuoreena, mutta jäähtyneenä ja pakastetaan siivuina. Sulavat parhaiten leivänpaahtimessa, mikrossa tahtoo tulla murenevaa ja kosteaa leipää

    VastaaPoista
  8. Suolaisen piirakan pohja: tattarijauhoja 2,5 dl, perunamuusijauhetta 0,5 dl, ripaus suolaa, valkopippurijauhetta ja leivinjauhetta, 75 g margariinia ja alle 1 dl kylmää vettä. Toivottavasti en unohtanut mitään:) Yleensä maissijauho on "mautonta". tattarijauhossa on enemmän "aromia"

    VastaaPoista
  9. Vilja-allergikon äitinä tuli jos jotain kokeiltua. Hyvä neuvoja olet jo saanut, enpä ryhdy toistamaan, mutta onko Erimenu tuttu? http://www.erimenu.fi/

    En voi olla vielä mainitsematta että silikoniset leivonta-astiat ovat glut. leivonnassa parhaita. Niistä lähtee hyvin leipomukset pois.

    VastaaPoista
  10. Minä taas teen (kyllästymiseen asti) gluteenitonta pannukakkua.

    3-4 dl tattarihiutaleita
    1 dl tattarijauhoja (muutkin gluteenittomat käy toki)
    8-10 dl nestettä, ite käytän riisijuomaa
    suolaa
    (pari kananmunaa, ilmankin tulee hyvää)

    Taikinaan voi sekoittaa vaikkapa tähteeksi jääneitä perunoita, puuroa tms.

    Ihanaa tuoreeltaan, voin ja juuston kera.



    VastaaPoista
  11. Moikka
    Molly's Candy Shop blogissani ei valitettavasti ole gluteenitonta leipää leivottu. Piti juuri yksi päivä tehdä sellainen postaus, mutta kun mulla ei ollutkaan kuivahiivaa kaapissa, niin se sitten jäi. Itse keliaakikkona teen leipäkoneella. Parasta leipää olen saanut, kun heitän kuivien jauhojen tilalle osittain aamuiset kaurapuuron tai riisipuuron jämät. taikina saa jäädä aikas veteläksi.

    esimerkki ohje:
    1 pussi kuivahiivaa,
    7 dl glut.jauhoja
    n. 3-5 dl puuron jämiä
    0,5 tl suolaa
    1,5 rkl öljyä
    3 dl vettä

    VastaaPoista
  12. Voi mahdotonta kuinka paljon hyviä vinkkejä, linkkejä ja ohjeita! Kiitos valtavan paljon kaikille, meillä taitaa gluteenittomatjauhot pian pöllytä! :)

    VastaaPoista
  13. Suosittelen Eila Alhon kirjaa Helposti maukasta, jossa kaikki ohjeet ovat luontaisesti gluteenittomia ja lisäksi maidottomia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.