2014/12/21

pienet joululahjat osa 21 - marianne fudge


Fudge on aikamoista sokerihiirien herkkua ja maistuu allekirjoittaneelle ehkä vähän liiankin hyvin, siksi onkin hyvä viedä sitä myös muille jouluviemisinä ettei ihan koko lastia omaan napaansa vedä!


Fudgeen löytyy paljon erilaisia reseptejä, mutta omani olen valmistanut aina kondensoitua maitoa käyttäen ja vähän erilaisia ohjeita soveltaen. Olen esimerkiksi aina vähentänyt hieman sokerin määrä, sillä lähes kilon käyttäminen yhteen annokseen tuntuu aika hurjalta määrältä.
Näiden fudgejen juttu on Marianne Crush, joka antaa mukavan piparminttuisen vivahteen ja raikastaa sopivasti muuten ehkä vähän raskasta herkkua. Ohje kuuluu seuraavasti.
 
 

Marianne fudge

5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
50 g voita
1 tl suolaa
1 prk kondensoitua maitoa
1,25 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
n. 1/2 pussia Marianne Crush-rouhetta
Laita sokeri, siirappi, voi, kondensoitu maito ja vesi kattilaan. Keitä seosta kunnes se on noin 110 asteista. Jos käytössäsi ei ole lämpömittaria, niin lämpötila on saavutettua noin suurinpiirtein kun seos on kiehunut muutaman minuutin. Älä sekoita liikaa, mutta varo kuitenkin ettei seos pala pohjaan.
Ota kattila liedeltä, lisää vaniljasokeri ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa sen jälkeen seosta hetki sähkövatkaimella, jolloin se muuttuu ilmavammaksi ja lisää ihan lopuksi Marianne Crush-rouhe ja sekoita se varovasti joukkoon.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Jos haluat korkeita palasia, valitse riittävän pieni vuoka. Anna jähmettyä huoneenlämmössä (kiireessä olen kyllä itse jähmettänyt myös jääkaapissa). Leikkaa jähmettyneestä massasta haluamasi kokoisia paloja.



Valmiista massasta leikkasin tällä kertaa kolmion muotoisia paloja, jotka pöyrittelin vielä tomusokerissa, jolloin ne eivät ole niin tahmeita tarttua. Kasasin palasista leivinpaperia välissä käyttäen tornin, jonka paketoin sellofaaniin ja koristelin tornin vielä pienellä kuusenoksalla sekä söpöllä bambi pakettikortilla.
Tämä torni lähti mukanani Melinan luokse jonka tiedän tykkäävän makeasta ja jossa vietimme perjantaina pienellä blogiporukalla mukavia pikkujouluja. Muutaman palan jätin kyllä vielä omaankin kaappiin... ;)

-Piia

6 kommenttia:

  1. Ei ollu muuten mulle liian makeaa, söin varmaan 3-4 palaa :D

    VastaaPoista
  2. Ihanilta näyttää, voisi vaikka kokeilla:) mistä tuota kondensoitua maitoa kannattaa lähteä etsimään? Varmasn peruskaupasta mutta kylmäkaapista vai mistä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitua maitoa löytyy ainakin meidän Prismasta tölkkiosastolta tonnikalojen ja papujen seasta. :)

      -piia

      Poista
  3. Nämä inspiroivat Instagramin kautta niin, että heti pitää lähteä ostoksille ja fudgen tekoon. Kiitos siis inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ole hyvä vaan Veera! Toivottavasti maistui! :)

      -piia

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.